Information

Se upp för huvudlöss

Du kan stoppa huvudlössen – luskamma du också!

Problem med huvudlöss är störst i samband med skolstarten. Att vara uppmärksam vid terminsstarten gör att smittan kan upptäckas och behandlas tidigt. På detta sätt kan man minska smittspridningen.

Så kan du förebygga

Det bästa sättet att förebygga spridning av löss är att kamma håret med en kam med täta piggar (finkam, luskam) en gång i veckan.
Vet du att det förekommer huvudlöss i skolan eller i bekantskapskretsen finkammar hela familjen så att den som smittas kan behandlas.

Hur sprids lössen?

Huvudlöss sprids vanligen genom kontakt huvud mot huvud.
Lössen kan spridas genom kammar, borstar och mössor men riskan är liten då lössen bara överlever något dygn utan näring från hårbotten.

Så upptäcker du lössen

Ofta upptäcks lössen för att det kliar i hårbotten, men alla får inte klåda.
Huvudlusen som är en parasit i människans hårbotten håller sig fast i hårstråna med gripklor. Lusen är liten, den kan bli 2-3 mm lång.
De gulvita äggen (gnetterna) är 1 mm långa och sitter fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten. Man kan upptäcka löss eller gnetter i håret eller hårbotten genom att kamma igenom håret över ett vitt papper. Om det finns löss så ramlar de ner på papperet och går oftast att se med blotta ögat. Om man kammar håret med lite balsam håller sig lössen stilla och blir lättare att upptäcka.

Behandling

Endast de som har huvudlöss ska behandlas.
Vid förekomst av löss: Behandla med det lusmedel som apoteket rekommenderar, följ anvisningarna noga och upprepa behandlingen efter rekommenderad tid.

Med Vänlig Hälsning

Medicinska delen av Elevhälsan

Mer info:

https://www.1177.se/Jamtland-Harjedalen/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/huvudloss/